10 dingen die ik leerde tijdens mijn zoektocht naar werk

Vol trots kondig ik jullie het einde van een tijdperk aan: morgen start ik een nieuwe job en mag ik alle papieren van HVW, VDAB en RVA verticaal klasseren. Want de arbeidsmarkt en ik, wij begonnen elkaar een beetje te missen. Gelukkig hebben we mekaar teruggevonden!


Uiteraard heb ik de afgelopen periode meer gedaan dan enkel wortel schieten. Actief op zoek gaan naar werk bijvoorbeeld. Daarom toon ik jullie, voordat ik mijn boekentas maak, nog even de 10 dingen die ik leerde tijdens mijn zoektocht naar werk.

Want...

1. ... je bent niet alleen

Hoera en helaas. Enerzijds doet het enorm veel deugd om te horen dat je lang niet de enige werkzoekende bent, maar anderzijds zijn al die andere werkzoekenden allemaal concullega's die ook graag een job te pakken krijgen. Schriftelijke proeven in een zweterig examenlokaal tussen 50 andere kandidaten zijn helaas geen uitzondering.

2. Je kan het niet alleen

Wees niet te beroerd om het met je naaste omgeving over je avonturen als werkzoekende te hebben. Hoe beter zij weten welke richting je uit wil, hoe beter ze je kunnen helpen om die ene topjob op te sporen. Zo heb ik dankzij meelevende vrienden en familie een aantal interessante vacatures en jobsites doorgestuurd gekregen die ik anders niet op het spoor was gekomen (waarvoor nogmaals dank!).

3. Sluit je niet op

Wanneer je te veel tussen je vier muren leeft beginnen de gedachten extra hard te malen, wat doorgaans nefast is voor de moraal. Als werkzoekende heb je de vrijheid om je met enkel fijne en lieve mensen te omringen: doe dat dan ook. Daarom apprecieer ik het enorm dat een vaste crew me de afgelopen tijd op geregelde basis uit mijn kot heeft gehaald, want anders zat ik daar nu waarschijnlijk nog. Het heeft me trouwens zelf ook getriggerd om meer uit mijn comfort zone te treden en nieuwe mensen te ontmoeten: op korte tijd heb ik workshops gevolgd, ben ik naar blogevents geweest, sloot ik me aan bij een burgerbeweging en werd ik zelfs lid van een skeelerclub, terwijl ik meer dan 10 jaar geleden plechtig zwoer om nooit nog op vrijwillige basis een sportzaal te betreden. Je ziet maar, het kan verkeren.

4. Bereid je voor op smalltalk

Niets confronterender dan als werkzoekende de vraag 'wat doe je voor werk?' voorgeschoteld te krijgen op recepties en feesten allerhande. Bereid daarom kort een standaard antwoord voor met het werk dat je eerder al uitvoerde en welke richting je graag uit wil in de toekomst, en kets de vraag vooral terug door te eindigen met 'en jij?'. Werkt perfect, want de meeste mensen praten graag over zichzelf :-)

5. Behoud routine en structuur

Sta op een aanvaardbaar uur op en hanteer dagelijks hetzelfde 'werkschema'. Althans, voor een structuurlover als ik was dat toch een goed systeem om te vermijden dat ik binnen de kortste keren mijn besef van tijd kwijt was. En het zorgde er ook voor dat ik dagelijks bezig was met het screenen van vacatures, schrijven van brieven en voorbereiden van gesprekken, waardoor ik telkens goed voorbereid ten strijde kon trekken.

6. Geniet van de vrijheid

Dit vond ik een hele moeilijke, want routine en structuur, weet je wel? Bij elke uitstap en trip die ik plande vroeg ik me af of ik me dat wel kon en mocht permitteren. Het antwoord: ja! Je hebt als werkzoekende recht op een aantal vakantiedagen: gebruik ze dan ook. Daarom trok ik er tussen twee sollicitatiegolven (vacatures komen altijd in periodes) meestal even op uit, waardoor ik er nadien opnieuw met frisse moed tegenaan kon. Schuif dat schuldgevoel dus maar aan de kant, haal wat centjes uit je spaarpot (als die het toelaat tenminste) en snuif even wat frisse lucht op. Je hebt later nog tijd genoeg om opnieuw in de rat race te stappen.

7. Probeer nieuwe dingen uit

Als werkzoekende verkeer je in de perfecte positie om out of the box te denken, want je hebt eenvoudigweg niets te verliezen. Een nieuwe hobby aanvatten, een carrière als freelancer opstarten of 10 kilometer proberen lopen: het is er het ideale moment voor.

8. Leer omgaan met nee

Want je zal dat woord vaak te horen krijgen. Neem het niet persoonlijk, maar besef dat je kans in een zaal met 50 mensen effectief maar 1/50 is. Je mag dan wel een diploma en wat ervaring op zak hebben, dat is nog geen garantie dat je droomjob binnen de kortste keren binnen handbereik ligt. Blijf proberen en aanvaard dat je na een aantal keren tweede ook wel eens eerste zal worden.

9. Zelfvertrouwen is key

Een rechtstreeks gevolg van punt 8 is dat je zelfvertrouwen zwaar op de proef wordt gesteld. Als je zelf niet meer in je kansen gelooft, wordt het wel heel moeilijk om een job te pakken te krijgen. Uiteraard zakte de moed mij ook af en toe in de schoenen toen ik te horen kreeg dat ik net naast een job greep (met reacties à la 'wat heeft die andere kandidaat dat ik niet heb?' tot gevolg), maar je te veel wentelen in zelfmedelijden is echt geen goed idee. Vloek eens goed, maar ga er dan opnieuw tegenaan.

10. Vermijd cynisme

Voor mij het allermoeilijkste punt uit de lijst. Ja, ik heb gesakkerd en mijn frustraties op mijn omgeving uitgewerkt (sorry en bedankt), en ja, ik ben ervan overtuigd dat je de dingen beter kan benoemen dan ze op te kroppen. Als de zaken even tegensteken lucht het geweldig op om dat ook letterlijk te zeggen. Maar behoed je voor een niet-aflatend cynisme, want dan geraak je nog maar moeilijk uit je negatieve spiraal. This too shall pass, weetjewel?

Volhouden is de boodschap, want op een mooie dag krijg je een bevrijdende 'ja' van een werkgever te horen die graag met jou in zee wil. En dat is een fantastisch gevoel. Ik zie mijn nieuwe start dan ook helemaal zitten. Drinkbus en brooddoos werden alvast van onder het stof gehaald, de laptoptas werd terug opgediept en de wekker wordt straks weer wat vroeger ingesteld.

En zo breekt het einde aan van een bijzonder vreemde periode waar ik onvermijdelijk met gemengde gevoelens op zal terugkijken. Het heeft me een stevige portie bloed, zweet en tranen gekost, maar bracht me tegelijk op plaatsen en bij mensen waarvan ik voordien het bestaan niet eens kende. Die gepensioneerden in de Carrefour, echt, ik ga ze nog missen :-)

Ready? Set? Go!

0 Comments