Oxfam Gent presenteert: de vré wijze fotozoektocht!

Afgelopen zondag trok ik naar Gent, voor een stevige wandeling in opdracht van Oxfam. De wereldwinkel in Gent-centrum organiseert er naar aanleiding van World Fair Trade Day een Vré wijze fotozoektocht die je langs verschillende historische plaatsen in Gent brengt en je intussen ook wat zaken leert over suiker. Omdat ik niet vies ben van een citytripje in eigen land en omdat ik als inwoner van een suikerstad altijd wel wat zoetigheid kan smaken, stapte ik met plezier op de trein richting Oost-Vlaanderen.


Onderweg nam ik nog gauw even de instructies door, zodat ik helemaal voorbereid aan de slag kon:


Startpunt van de tocht is de wereldwinkel in de Lammerstraat, vlakbij de Vooruit:


Ready? Set? Go!Bij je deelnameformulier zitten twintig foto's met elk een detail uit het Gentse straatbeeld. De bedoeling is dat je de foto's in de juiste volgorde op je antwoordblad noteert. En dat maakt de wandeling zeer interessant, want het dwingt je op een andere manier naar de stad te kijken en alle details goed in het oog te houden. En jongens, ik kan het jullie garanderen: Gent telt héél veel kunstig uitgewerkte gevels :-) Hoofdjes omhoog en kijken maar!


Verder brengt de wandeling je langs een aantal mooie plekken in de stad, hoewel je in Gent gelukkig nooit veel moeite moet doen om fotogenieke plaatjes te schieten van pittoreske gevels. Sommige locaties kende ik al (dankjewel, Gentse Feesten), maar andere, meer verborgen hoekjes waren compleet nieuw voor mij. En zijn dat niet de beste, die kleine ontdekkingen?


Wie Gent zegt, zegt ook straten vol bakfietsen, wapperende wimpels, pretkamjonetten en huppelende kinderen. Zeker wanneer je in de Gelukstraat (what's in a name?) komt en een vredige plek vol half verbouwde rijhuizen aantreft, dan weet je dat de Gentenaren de zaken graag leutig maken. Of het er voor iedereen even prettig is weet je natuurlijk nooit zeker, maar laat ons vooral hopen op het beste.


Oh, en kijk, aan legendarische plekken geen gebrek tijdens de wandeling! Hoewel ik het origineel toch beter vind dan de film.En voor wie zich afvroeg wanneer ik eindelijk ook eens een foto van iets eetbaars zou tonen: bij deze! Na zo'n stevige wandeling had ik wel een taartje en een koffie bij feestlokaal Vooruit verdiend, vond ik. Een heuse aanrader zeg, die perencrumble.

Toen ik rustig van mijn latte zat te nippen, kwam ik tot deze zeer eenvoudige conclusie: zeker gaan doen, die Vré wijze fotozoektocht! Niet alleen omdat je er een goed doel mee steunt, maar ook omdat je een uitgebreide tocht door het historische en moderne Gent maakt, waardoor je een mooi overzicht krijgt van wat de stad allemaal te bieden heeft. En het feit dat je intussen ook wat zaken te weten komt over suiker en eerlijke handel, maakt het extra interessant.

Wel raad ik je aan om een buddy mee op pad te nemen (met twee is sowieso gezelliger dan alleen, niet?), want je moet echt een scherpe blik hebben om alle foto's te vinden. Ik ontdekte iets meer dan de helft, maar als je de taken wat verdeelt lukt het je probleemloos om ze alle twintig te spotten, daar ben ik zeker van.

Zin om de tocht zelf af te leggen? Download 'm dan hier!

Als je je antwoordblad tegen ten laatste 14 mei bij Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum binnenbrengt, maak je bovendien kans op een mooi Paraguaypakket. Hop, je moest al weg zijn!

0 Comments