Belgique, c'est chique // Wandelnetwerk Getevallei


Joepie, er is een nieuwe lap wandelterrein bijgekomen in Tienen! Sinds een paar maanden kan je er over een oud stuk spoorbedding wandelen, dat deel uitmaakt van het tot beste wandelproduct van 2016 verkozen Wandelnetwerk Getevallei.

Oude spoorbedding? Wel ja, vroeger liep er achter de Tiense suikerraffinaderij en de Citrique Belge een stuk spoorbedding dat Tienen, Diest en Zoutleeuw met elkaar verbond. Een plek die, na stopzetting van de spoorlijn in 1967, nog een hele tijd als stedelijk stort en bezinkingsvijver fungeerde, zo blijkt. En dat uitgerekend die plek nu tot beste wandelproduct wordt uitgeroepen, vind ik reuze interessant.

Dus ging ik op een mooie zondag even een kijkje nemen:


Wat ik aantrof was een zeer mooi landschap, maar wel enigszins anders dan wat ik verwachtte. Want als ik aan fabrieken denk, beeld ik me vooral schoorstenen, roet en een hoop machines in. Anno 2016 vind je echter geen sporen meer van stort of spoorbedding, maar duidelijk wel van vijver. Aangename verrassing dus!


En kijk, drijfzand begot! Niet meteen de eerste associatie die ik maak wanneer ik de woorden 'Tiense Suikerraffinaderij' in de mond neem, maar ik twijfel er uiteraard niet aan dat zo'n bord de waarheid spreekt. Dat drijfzand heb ik trouwens niet gevonden (ah ja, want ik mocht niet voorbij het bord), maar drassig was het zeker wel. Dat had ik natuurlijk kunnen raden wanneer de naam van een rivier samen met het woord 'vallei' in de omschrijving van het wandelnetwerk vervat zit :-)

En zo heeft elk nadeel z'n voordeel, want dankzij mijn slecht op de hoogte zijn van de lokale wandelcontext was ik zeer onder de indruk van het mooie landschap dat ik achter de fabriek aantrof. Ik dacht altijd dat je naar een West-Vlaamse polder moest om water en riet te spotten, maar niets is minder waar: ik kan dat gewoon bij mij om de hoek doen. Vind ik leuk!Volgende keer trek ik misschien toch maar beter een paar stevige wandelschoenen aan in plaats van het eerste beste paar uit de kast te graaien. Want dit is wat je krijgt wanneer het een hele maand februari geregend heeft :-)


Maar het levert wel mooie reflectieplaatjes op. Zie die zon eens blinken zeg!


Hopla, bijna lente! Maar dat wisten jullie zeker al?


En dit is wat ik te zien kreeg aan het einde van de toer: de fabriek, jawel. Zo zie je maar: stad + platteland, in Tienen draaien ze er hun hand niet voor om. Kom dus, als je een keer in de buurt bent, dat wandelnetwerk in de Getevallei zeker eens verkennen, want je waant je even in een compleet andere wereld. Aanradertje!

0 Comments