Sjoen Sjoewn*

*: mooie schoenen (nvdr)

Joepie, ik heb nieuwe loopschoenen! Een plan dat al langer in mijn hoofd zat, want mijn vorige waren intussen echt wel versleten. Ik heb er zeven jaar mee gedaan, wat betekent dat zelfs een trage recreatieve loper als ik intussen ruim de grens van 1000 kilometer heeft overschreden. En dat blijf ik best een mooie prestatie vinden: ik heb gewoonweg een paar loopschoenen versleten door te doen waar ze voor gemaakt zijn, LOPEN!

Misschien vinden jullie dat helemaal niet baanbrekend, en dat begrijp ik best. Maar ik vond het toch een mooie reden om een nieuw paar te kopen. Wat een verjaardag en een cadeaubon later volgend resultaat opleverde:


Voortaan ga ik door het leven met een paar Nike Air Zoom Structure 19. Ik dacht eigenlijk altijd dat Nike Air iets voor Johnny's was, maar in praktijk blijkt dat dus best mee te vallen. Dit paar vond ik trouwens ook het mooiste uit de selectie, waardoor ik maar wat blij was dat de loopcomputer ze ook effectief als meest geschikt adviseerde.

Want het was dus voor echt he, met een analyse van mijn voeten en loopgedrag en al (ik ging daarvoor bij Runners Service Lab in Zaventem en vond dat daar zeer vriendelijke mensen). Maar los van de professionele en aangename omgeving was het enige wat in me opkwam toen ik mocht draven op het tapijt: 'niet vallen, niet vallen, niet vallen'. Het feit dat er opeens uit het niets een keffende chihuahua naast mij kwam lopen maakte de zaken er niet makkelijker op, maar het is gelukt. Een ook door de man naast mij, die zei 'dat zijn eerste 20 kilometer doorgaans meevielen, maar dat hij daarna wat pijn kreeg aan zijn voeten', liet ik me niet van mijn melk brengen. Lopen is lopen, nah.

Of ik die loopanalyse helemaal vertrouw? Dat zal moeten blijken. Maar ik vond het in elk geval handig dat de computer mij een geobjectiveerd advies gaf, zodat ik wist waar ik moest beginnen zoeken. Nu weet ik bijvoorbeeld dat mijn linkervoet iets meer steun nodig heeft, om maar wat te zeggen. En na een eerste looptoertje bleken mijn nieuwe schoenen alvast zeer comfortabel te zitten en voldoende steun te bieden (enfin, ik heb mijn linkervoet toch niet horen klagen). Niet dat ik nu opeens dubbel zo snel loop, maar alles voelt wat vlotter aan. En het feit dat mijn broer dezelfde loopschoenen blijkt te hebben als ik (wat ik op voorhand niet wist), doet me vermoeden dat zo'n loopanalyse toch wel iets zinnigs vertelt over je voeten en loopgedrag. En over de onmiskenbare aanwezigheid van bepaalde lichamelijke kenmerken in de familie, dat ook.

Met m'n nieuwe paar vrienden ben ik dus helemaal klaar voor de lente! De eerste kennismaking tijdens een mooie, zonnige middag afgelopen week deed alvast het beste vermoeden. Nu enkel hopen dat het de komende maanden niet te veel meer waait of regent, en dat hittegolven ook nog even willen uitblijven. Voor je het weet zie je me dan als een dartele gazelle door de Tiense velden huppelen, ahum. En indien dat toch niet zou lukken kan ik mijn schoenen nog altijd als deco-object aanwenden, want ze passen verrassend goed bij de muren in onze living. Zo zie je maar, win-win :-)

0 Comments