Bloggen voor beginners #1: Waarom een blog starten?

Mensen vragen me soms waarom ik ooit met een blog begonnen ben en hoe ik er in slaag om het schrijven vol te houden. Moeilijke vraag, en best wel confronterend ook. Hoewel dat laatste vooral te maken heeft met het feit dat ik nog altijd begin te blozen als iemand zich 'out' als lezer van Chez Julie :-) Maar blijf dat outen toch vooral doen, want ik vind dat heel erg fijn!

Ik wil jullie graag mijn blogfilosofie uit de doeken doen. In geschreven vorm, dan begin ik niet zo snel te blozen. En omdat er best wel wat te vertellen valt over bloggen, maak ik er meteen een hele reeks van, jawel! Vandaag deel 1 - Waarom een blog starten?


1. JE DROPT JE CREATIEVE EI

Bloggen is wat velen zo mooi een 'creatieve uitlaatklep' noemen, en dat is helemaal waar. Jouw digitale erf is ook echt van jou, je behandelt er de dingen die je wil en kan rustig experimenteren met je eigen stijl. Zelf merk ik dat ik na een drukke dag vaak extra veel inspiratie heb, die ik dan snel ergens op een lijstje zet om later uit te werken (meer tips daarover geef ik je later). Hoe meer ik overdag heb moeten schrijven en puzzelen met tekststructuren, hoe vlotter het 's avonds gaat om een blogpost in de ether te zwieren. En zo kan bloggen voor jou ongetwijfeld ook een decompressiemoment vormen.


2. JE KIJKT OP EEN ANDERE MANIER NAAR DE DINGEN

Je scherpt je nieuwshonger aan en vraagt je bij elk klein feit of familiale gebeurtenis af of er een verhaal inzit. Een skill die studenten journalistiek tijdens hun eerste lessen krijgen aangeleerd, maar die je al doende snel in de vingers krijgt. Actief op zoek gaan naar 'het mooie in het kleine' is een state of mind die ik door het bloggen verder ontwikkeld heb, en die de zaken er alleen maar aangenamer op maakt.

3. JE KRIJGT RESPONS

Elke blogger schrijft om gelezen te worden, anders kan je beter een dagboek beginnen. Maar staar je in geen geval blind op bezoekerscijfers en andere statistieken, want die dingen hebben tijd nodig. Vaak is het veel leerrijker als iemand je persoonlijk op een blogpost aanspreekt dan wanneer een artikel een extra klik krijgt. Mensen die komen zeggen dat ze fan zijn van je blog, dat is toch gewoon superlief?


4. JE ONTDEKT INSPIRERENDE BLOGS

Gaandeweg leer je ook andere blogs en bloggers kennen via reacties op je eigen pagina of via feedreaders als Bloglovin en Feedly. Na een tijdje merk je dat al die blogs echt verslavend kunnen zijn en ben je elke dag benieuwd naar de avonturen van je favoriete bloggers. Wie heeft er soaps nodig wanneer je blogs hebt? ;-)

5. JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG

Een blog levert je best wat fijne zaken op. Niet zozeer in harde cash, maar wel in fijne samenwerkingen, uitnodigingen voor events of goodie bags. Verwacht nu ook weer niet dat de postbode elke dag met een gigantisch pak aan je deur staat of dat je meteen je huishuur kan betalen dankzij gesponsorde deals, want dat kan best tegenvallen. Maar oude bekenden die je dankzij je blog opnieuw ontmoet, wijnproefweekends in idyllische oorden of - waarom ook niet - experimenten met accordeons: het kan allemaal.

Zo, nu ben je helemaal klaar om je eigen blog te beginnen! Heb je nog vragen of zoek je technische ondersteuning? Stuur me dan gerust een mailtje, of stel je vraag in de comments.

Volgende week deel 2 - Waar vind je inspiratie voor een blogpost? Stay tuned!

1 Comments