Julies Aha-Moment: Balls & Glory Brussel

Feest, want Balls & Glory, het heerlijke Gentse gehaktballenconcept van Wim Ballieu is met een pop-upvestiging overgewaaid naar Brussel! Sinds 15 juni kan je de Brusselse vestiging van Balls & Glory vinden in café Flamingo aan de Lakensestraat, dat voor de gelegenheid in twee delen werd opgedeeld: aan de ene kant het café, aan de andere gehaktballenland. Hoeft het nog verdere uitleg dat ik graag een keer wilde gaan proeven?


Ik kende het concept al, maar verder dan een gloryball op Dranouter was ik nog niet geraakt. De fijne smaak is me sinds dan bijgebleven, maar de herinnering dat een gehaktbal uit een kartonnen doosje eten met enkel een vork in je hand niet zo evident is, helaas ook. Daarom was ik maar wat blij dat ik in Brussel kon gaan proeven. Aan een echte tafel, yes.

Als je café Flamingo kent is het even wennen aan de plots veel kleinere ruimte, die weliswaar nog steeds behoorlijk groot is, maar dat royale open gevoel toch tijdelijk kwijt is. Maar eerlijk? Zo'n slechte zaak is dat eigenlijk niet, want ondanks de grandeur die het pand uitstraalt, is café Flamingo er naar mijn gevoel nog niet in geslaagd om die ook te vertalen in een aangename sfeer. Dat het café nu wat kleiner geworden is en er een gezellig ballenrestaurant heeft bijgekregen, kan dus alleen maar een plus zijn.

Maar hoe zit het nu met die gloryballen zelf? In één woord: heerlijk! Ik koos de variant met kippengehakt en spinazie op een bedje van stoemp met twee sauzen. Een heel simpel gerecht, maar wel bereid met lekkere en smaakvolle ingrediënten die samen een perfecte combinatie vormen. Exact het type gerecht waar ik grote fan van ben.

Raak je zo'n gehaktballen dan niet snel beu gegeten? Om op die vraag te antwoorden zal ik nog een aantal keer moeten terugkeren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat niet het geval is. Omdat het aanbod steeds wisselt krijg je de kans om elke keer een andere bal te proeven, gaande van varkensgehakt over kip tot veggie. En ook de samenstelling van de stoemp verandert geregeld. Weinig kans om je smaakgewijs te gaan vervelen dus.

Kortom, een heel fijn concept dat in z'n eenvoud toch voldoende variatie biedt. Als je op zoek bent naar een plek waar je snel en lekker kan eten, dan is Balls & Glory iets voor jou. Verwacht echter niet dat je er een hele avond uitgebreid kan tafelen, want daar is dit type restaurant met z'n lange gemeenschappelijke tafels en zitbanken niet meteen op gericht. Maar als verfijnde aanvulling op de gangbare snelle hap kan Balls & Glory zeker tellen. En je kan na afloop nog rustig verder verteren op het terras van de Flamingo. Jawel, mij zien ze er nog terug!

Lakensestraat 171
1000 Brussel

4 Comments