10 tips om tijdens de zomer te werken

Pets, boem, daar is de zomer opeens! Een heel fijn seizoen uiteraard, vol feestgedruis en warme avonden, maar toch overvalt de intrede van de zomer me altijd een beetje. Alsof de figuranten van mijn dagelijks leven een deal hebben gesloten om simultaan te verdwijnen van zodra de temperaturen boven de 22 graden gaan. Ik vind zo'n synchronisatie best indrukwekkend en mooi, maar moet er toch altijd even aan wennen.

Gelukkig is dat mits de juiste state of mind helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet dankzij mijn 10 tips om tijdens de zomer te werken. Want of je er nu bewust voor kiest om de zomermaanden op de werkvloer te slijten of niet, het vraagt altijd een beetje doorzettingsvermogen en creativiteit in de uitvoering.


Hier gaan we!

1. Gooi die Facebook dicht (of bekijk 'm zeker niet te veel). Tijdens de zomermaanden wordt het sowieso een pak rustiger op dit digitale erf, en wat er toch op verschijnt is meestal vakantiegerelateerd. Af en toe een mooie strandfoto van een bevriend koppel bekijken kan best ontspannend werken, maar slaat ook heel snel om in 'zij wel, maar ik niet'-frustratie. Daarom: feestboek dicht!

2. Kijk af en toe naar prentjes van vakantiehuizen wanneer zelf op vakantie gaan er niet meteen inzit. Klinkt in strijd met punt 1, maar is veel abstracter en helpt om even een beetje weg te dromen. En om te beseffen dat je eigen woonst meestal niet moet onderdoen voor die dure bungalow op Ibiza.

3. Omarm de kleine relaxatiemomenten. Klinkt cliché, maar helpt echt. Ook al heb je geen vakantie, er bestaan nog altijd weekavonden en weekends om in milde vakantiestemming te komen. Ga even een pintje drinken op een zomerfestivalletje of nodig de buren uit voor een barbecue (nog beter: zorg dat zij jou uitnodigen), en daar is je instant vakantiegevoel.

4. Geniet af en toe van de zon (want da's goed voor de productiviteit), maar beperk het tot de duur van een koffie of tussendoortje. Anders word je te loom. En kreeftenrood.

5. Stel jezelf de nodige beloningen in het vooruitzicht. Dat kan gaan van een kleintje ('Als ik deze taak afrond trakteer ik mezelf op een ijsje') tot een grote ('Na de zomer boek ik een vakantie'). Zorg gewoon dat het haalbaar blijft.

6. Als de mogelijkheid zich er toe leent: las een lang weekend in. Het is niet veel, maar zelfs een paar dagen rust kunnen wonderen doen. En het kost je nadien toch niet té veel moeite om de draad terug op te pikken.

7. In geval van grote hitte: overweeg om je werkdag wat vroeger te beginnen en 's avonds vroeger te eindigen, want de beloning is dubbel: je bent minder loom door de hitte en krijgt nog een heerlijke vooravond om van de - intussen wat mildere - zomerzon te genieten. Zei er iemand aperitief? :-)

8. In geval van herfstig regenweer: trek het u niet aan. Heel wat vakantiegangers zitten nu te koukleumen in een tent of caravan met bedampte ruiten. Jij mag ten minste lekker droog aan je bureau zitten en koffie drinken, stylish as ever.

9. Weet dat je nooit alleen bent. Ook al lijkt de hele wereld met vakantie, niets is minder waar: er zijn nog altijd blokkende studenten, wegenwerkers, strandwachters en buschauffeurs om je gezelschap te houden. Zoek jezelf een werkende lotgenoot en verbroeder tijdens een koffiepauze of afterworkmoment. En grijp meteen de kans om eens te praten met een collega die je nog niet zo goed kent.

10. This too shall pass. Onthou dit mantra en herhaal het op geregelde basis, totdat je er zelf helemaal in gaat geloven. Jouw tijd om te relaxen komt nog, wanneer alle anderen terug aan het werk zijn, bijvoorbeeld.

Voilà, laat die zomer nu maar komen! En voor wie binnenkort wel van een verdiende vakantie mag genieten: bon voyage, en stuur me een kaartje als je er bent!

0 Comments