Lisbonlux

Afgelopen weekend ging ik naar Lissabon, om wat te overwinteren en tegelijk de Blue Monday te bestrijden. O, en ik was jarig, dat ook.

Hebt ge dat soms ook, aankomen in een stad en geen zin om te staan sukkelen met een slecht leesbaar stadsplan? Of om u door een reisgids naar een pittoresk restaurant te laten leiden en vervolgens vast te stellen dat de rest van Vlaanderen diezelfde reisgids gekocht heeft?

Vrees niet langer, want met Julies Lissabontips springt uw vakantie op de desbetreffende bestemming vlotjes van het ene hoogtepunt naar het andere!

FOOD

Can the Can: Zijn viskes uit blik helemaal uw ding? Perfect, want in Lissabon beschouwen ze dat als een culinaire topper. Zeker bij Can the Can, een eethuis dat zich bekwaamt in het prepareren van ingeblikt voedsel op hoogst gastronomische wijze. Zeg maar vaarwel tegen die ingeblikte ravioli, bij Can the Can draait het om sardienen, ansjovissen en olijven!Bica do Sapato: Volgens insiders een van de meest stijlvolle restaurants in Lissabon, met strak retro-interieur en schitterend uitzicht op de Taag. Dat laatste hebben we helaas niet kunnen bewonderen wegens te donker en te nat, maar de binnenkant alleen al is ruim de moeite waard voor een bezoek. En de heerlijke spijzen, uiteraard. Houdt u van verse vis of een mals stukje vlees? Rep u naar de Bica!


The Decadente: Lijkt die Bica do Sapato u iets te fancy? Geen nood, bij The Decadente komt u helemaal aan uw trekken. Een licht chaotische laid-back sfeer (The Decadente bevindt zich in hipsterhostel The Independente) en tegelijk schitterend eten voor geen geld: win-win-win! Als ge één restaurant moet kiezen in Lissabon, ga dan voor dit etablissement. Prijs/kwaliteit om u tegen te zeggen. En lekkere appeltaart.


Conserveira de Lisboa: Voor 't geval u niet kan stoppen met het verorberen van viskes in blik: hier kunt ge ze allemaal kopen. En als het wat te veel wordt om allemaal in uw valies te proppen kunt ge ze gewoon via de webshop bestellen :-)


SIGHTSEEING

Voor 't geval u denkt dat Julie niets anders gedaan heeft dan gegeten en viskes gekocht: bijna juist, maar toch werd er ook lustig van sightseeing gedaan! Uiteraard enkel wanneer het weer het toeliet, bij overmacht door regenweer gingen we doorgaans even schuilen met, jawel... een viske :-)

Alfama: De middeleeuwse wijk van Lissabon, waar de straatjes nog vrolijk kronkelen en het kasteel van São Jorge u breed toelacht van op de heuvel. Slenteren en kuieren is hier verplicht.Tram 28: De bekendste tramlijn van Lissabon biedt u aan een gezapig tempo een mooi overzicht van al het fraais in de stad. Best is om 's ochtends vroeg aan die activiteit te beginnen, wanneer er nog vrije zitplaatsen zijn aan het raam. Wat meteen verklaart waarom Julie de tram alleen langs de buitenkant heeft gezien :-)


Belém: Een voormalig vissersdorp, net ten westen van het centrum. Vooral bekend om z'n bladerdeeggebakjes, de Pastéis de Belém. Wat langs het water kuieren en van het uitzicht genieten kan hier perfect. Bij voorkeur bij mooi weer, voor een optimaal effect.Sintra: Een residentiële plek op 20 kilometer van Lissabon (vlot bereikbaar met de trein overigens) met een zeer hoog Disneylandgehalte. Kastelen en paleizen van de rijken der aarde: u vindt ze in Sintra, dat tevens bekendstaat voor zo'n mooie panorama's. Hou echter de raadgeving van hierboven in het achterhoofd: best te verkennen bij mooi weer, zo'n panorama. Mist kan de zaken er al eens wat moeilijker op maken.Voilà, hopelijk kon ik u van dienst zijn bij de voorbereiding van uw volgende trip. Boek gauw uw vlucht en hotel, gooi wat zonnecrème/een paraplu (schrappen wat niet past) in uw valies en voorzie wat extra ruimte voor viskes in blik. Uw vakantie kan nu al niet meer stuk!

Graag nog meer prentjes kijken? Snel naar Julies Facebookpagina!

1 Comments