Run Baby Run

Af en toe, net voor de moed me in de schoenen zakt, trek ik mijn looppak aan en zet ik mijn lijf even in beweging. Naar 't schijnt is dat gezond. Maar wanneer je na het alsmaar dezelfde paadjes afwerken vaststelt dat je buurman zijn klok op je loopactiviteiten instelt en nog net niet zijn stoeltje buitenzet om je wekelijkse passage te volgen, weet je dat het tijd is voor verandering van decor.

Maar waar moet een mens ook altijd heen dartelen? Strava Heatmaps biedt de oplossing!

Op basis van de GPS-gegevens van de bewegende medemens slaagt Strava erin om een wereldwijde kaart vol loop- en fietsbewegingen te genereren. Hoe roder een route, hoe vaker ze gebruikt wordt. Kinderlijk eenvoudig en razend interessant! Niet dat ik meteen plannen koester om in Seattle te gaan rondhuppelen, maar je weet maar nooit.

Wat leer ik daaruit?

Les 1: Strava heeft toch precies geen wereldwijd monopolie. Of 't moet zijn dat er buiten de VS en Europa nooit iemand een loopschoen aantrekt, wat me ten zeerste zou verbazen.

Les 2: Britten en Nederlanders laten zich al wel eens gaan. Net als de Parijzenaren, Noord-Italianen en vrijwel de gehele mediterraanse kust.


Les 3: Ook in eigen land lijken de kustmensen graag heen en weer te hollen (wat wilt ge, die hebben bijna 70 kilometer dijk ter beschikking), samen met de Kortrijkzanen, Gentenaars, Antwerpenaren, Brusselaars en Leuvenaars. In Oost-Brabant en ten zuiden van Samber en Maas lijkt het behoorlijk kalm.

Les 4: Inzoomen doet wonderen. Want kijk eens wat een netwerk zich voor mij uitstrekt! Stukken stadsring, veldbanen en een heuse lus langs de achterkant van 't fabriek: niets houdt mij nog tegen om er gauw een kleine marathon tegenaan te gooien (behalve dan wind, regen en geen zin, wat ik zeer geldige excuses vind).


Dankjewel Strava, je hebt me al een heel eind op weg geholpen! 't Is soms alleen wat moeilijk om een route helemaal te memoriseren en niet te vergeten aan welk baantje af te slaan. Op een kaartje lijkt alles zo simpel en meesal te herleiden tot 'een stuk rechtdoor en aan het einde naar links', wat bij mij al wel eens durft uitmonden in hopeloos verkeerd lopen en dat pas ergens tussen de tractoren en de Citrique Belge beseffen. Hijg en puf, maar wel goed voor de conditie!

Wilt u ook al lopend uw achtertuin gaan verkennen? Strava Heatmaps wijst de weg!

0 Comments