zondag 16 november 2014

Nieuwe ontdekkingen

Tijd voor een kleine bekentenis. 't Is te zeggen: een gênante ontdekking aan het instrument die ik vermoedelijk op dag 1 had moeten doen...

Boven aan het stuk dat je tijdens het spelen steeds uittrekt en terugduwt zit een leren riempje om de boel op z'n plaats te houden wanneer je niet speelt. Fijn zo, en logisch ook. Maar wat ik al die tijd maar niet begreep is hoe sommige mensen tijdens het spelen hun instrument ogenschijnlijk kamerbreed kunnen uittrekken zonder dat er ook maar het minste riempje in de weg zit. Totdat ik de onderkant van mijn instrument eens bestudeerde en vaststelde dat ook daar... jawel. Auwch.


Een schaamtelijke ontdekking van mijn kant, die ik u met schaamrood op de wangen meedeel. Maar, gigantische opsteker in deze kwestie: sinds die ontdekking gaat het spelen een pak vlotter! Ah ja, wat had u gedacht? Geen geduw en getrek meer met de handrem op, maar gewoon voluit, hoera!

Ten bewijze daarvan geef ik u nog een stukje audio mee, dat, als we even kritisch zijn, nog steeds erg mechanisch en houterig klinkt. Met tempowisselingen ook. En waarschijnlijk niet op de juiste manier geaccentueerd. Wie hier graag wat speeltips in het rond strooit om te vermijden dat ik helemaal het bos in beland: ga volledig uw gang, ik kijk er naar uit.


Maar ondanks het stuntelige, houterige, mechanische of wat-dan-ook beleef ik wel nog steeds volop pret wanneer ik het instrument ter hand neem. Zelfs de sol-rij al ontdekt, zie mij gaan jong!

5 reacties:

Iwein Jacobs zei

Het is je eerlijkheid die zo ontroerd, prachtig dat je het onderste riempje ook ontdekt hebt.
Meteen leg je ook een lacune bloot in het bijhorende methodeboek ,dat verder van uitstekende kwaliteit is.
Er zou gerust een pagina of 2 mogen aan toegevoegd worden met foto's , hoe pak ik mijn accordeon uit (in), uitleg over de houding, het afstellen van de schouderriemen en de basriem...., waartoe dient die rare knop op de zijkant, wat is die metalen knop op de bovenzijde van het linkerhand gedeelde en meer van dat soort mysteries.
Verder geef ik je graag mee dat je stukje audio toch echt wel aardig klinkt.

Warme groeten en aanmoedigingen van,

Iwein Jacobs

Julie zei

Inderdaad een lacune in het - verder uitstekende - lesboek. Maar kijk, daarom werd YouTube uitgevonden. Laat ik dus maar 'ns maar naar filmpjes en fragmenten van anderen kijken, dat wordt ongetwijfeld een zeer leerrijke boel!

Julie zei

Schitterend, net wat ik nodig had! Vanaf nu geen geklungel meer met de verschillende onderdelen van het instrument :-)

Liesbeth en Karl zei

Als het een troost mag zijn: Rockin' Dopsie, een van de accordeonisten op Paul Simons Graceland, bespeelt zijn instrument consequent ondersteboven. Omdat niemand hem dat tijdens zijn leerproces vertelde.

Chez Julie zei

Ah kijk! Uiteindelijk telt enkel het resultaat, niet?