Julies Aha-Moment: Mossels!

Een tijdje terug las ik dit onheilspellende bericht in de krant:

© De Standaard - 11/10/2014

Zeeuwse mosselen, de arme rakkers, lagen nog maar goed en wel in de winkelrekken of niemand wilde ze nog, boehoe! 'Probleem is dat de mensen graag in de zomer mosselen eten, waardoor er vandaag amper nog vraag is naar die dikke Jumbo's', zegt Jos Van Damme, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mosselkwekers.

En als Jos spreekt, dan luistert iedereen. Maar toch vind ik het vreemd hoe mensen mekaar bijna de kop inslaan om in juli een bak mosselen te pakken te krijgen om ze vervolgens, wanneer de herfst haar intrede doet, stilletjes in een hoekje te laten liggen. Arme, arme mosselen.

Nu goed, ik geef het toe, ook ik associeer mosselen met de zomer. Meer bepaald met dit pand, waar de meeste bezoekers op een bloedhete julidag met het zweet op de bovenlip zonder problemen een portie van 1,6 kg naar binnen laten glijden. Respect.

© De Spanuit

De onvolprezen Spanuit is een monument in Schepdaal en omstreken. Spring zeker eens binnen als je in de buurt bent, en laat je vooral niet afschrikken door de golvende permanents en nieuwsgierige blikken die je deel zijn wanneer je binnenwandelt. Die mensen weten ook waar het eten lekker is en de porties royaal, en beschouwen het feit dat je amper moet kauwen op mosselen ongetwijfeld als een voordeel. Hoe zoudt ge zelf zijn?

Dus hop hop, 't is nu de moment om naar de Spanuit af te zakken, nu de Jumbo's op hun best zijn en de zitplaatsen in het restaurant minder schaars dan in de zomer. En als mosselen echt niet uw ding zijn: ze hebben er ook lekkere paling in tomatensaus. Zeg dat tante Julie u het gezegd heeft.

De Spanuit
Jan De Trochstraat 1
1703 Schepdaal
02/569.13.46

0 Comments