Gotta Get Dynamite

De onvolprezen Black Keys hebben een nieuwe single uit, jochei! Gotta Get Away is een catchy deuntje dat, toen het op de massa in Glastonbury werd losgelaten, mooi overeind bleef en hier en daar zelfs al wat heupgezwaai kon losweken. Puike prestatie voor een nog onbekende single. Let ook op de dansende bananen in het publiek, van een ontroerende schoonheid vind ik dat.Maar wat me vooral opvalt bij dat aardige schijfje: de heren van de Black Keys hebben goed naar hun klassiekers geluisterd, met name naar de glamrock van Mud. En meerbepaald dit nummer uit 1973:


Het gitaarriedeltje, de sound, de zang,... klinkt bekend, niet? Maar ach, beter goed gepikt dan slecht uitgevonden, denk ik dan altijd. Fascinerend clipje overigens. Een beetje griezelig zelfs. Maar catchy, ja, dat zeker.

En die moves! Zie die moves! Ik dacht altijd dat Status Quo een patent had op vreemde gitaarmanoeuvres, maar dat is er dus dik naast. Die choreografie van Mud jong, daar moet uren denkwerk aan vooraf zijn gegaan, kan niet anders. Knap ook hoe de zanger aan het einde van het nummer net niet neergemept wordt door de bassist. Die oog-handcoördinatie, dat is enkel weggelegd voor echte professionals.

Mij levert het alvast inspiratie op voor het volgende familiefeest: als we die gitaren nu eens door bezemstelen vervangen, onze broekspijpen wat openknippen en een nektapijt laten groeien, dan zijn we al een heel eind op weg. De volgende communicant beleeft een knalfeest, mwhoehaha!

0 Comments