Vignobles & Découvertes - Het verslag

Hoera hoera, Julie mocht nogmaals wijn gaan proeven. Ditmaal niet bij haar Limburgse vrienden, maar bij een ander alleraardigst volk: de Savoyards. Dankuwel Libelle en Atout France om me richting Franse Alpen te flitsen!

Château de Miolans

Dat het een boeiend weekend werd, daar bestaat geen twijfel over. Drie dagen non-stop rondgeleid worden door een persoonlijke gids, het is eens wat anders dan uren staan wachten in een ticketrij voor de zoveelste tourist trap. Niets daarvan in de Savoie, want daar zijn geen tourist traps! En toen Julie er was waren er vooral ook vrij weinig mensen. Maar dat kon de pret allerminst drukken, want privékastelen zijn eigenlijk echt wel tof.

Lac du Bourget

Julie bleef zich de hele tijd echter wel afvragen waar ze die exclusieve behandeling eigenlijk had verdiend (gedachten als 'excuseer, ik denk dat jullie de verkeerde voorhebben' kwamen geregeld in haar op, maar vanuit vol opportunisme en grote dorst hield ze die wijselijk voor zichzelf). Het is namelijk zo dat Julie niet bijster veel van wijn kent, tot grote verwarring en lichte frustratie van de organiserende instanties.

Cave de la Chautagne

Maar, het moet gezegd, eens de eerste onwennigheid overwonnen was paste de rol van wijndegusteuse haar steeds beter. Premier nez, tourner, deuxième nez, zo moeilijk is dat eigenlijk allemaal niet. Juist dat vakjargon onder de knie krijgen, dat wordt ongetwijfeld nog een hele kluif. Wist Julie veel dat wijn naar gerookte spekjes kan ruiken?

Château de la Mar

Fantastische restaurants ook, daar in de Savoie. Sterrenrestaurants met panoramisch uitzicht, sympathieke bistro's langs het kanaal, kleine herbergjes in pittoreske dorpjes,... ze hebben het er allemaal! En ze serveren daar vooral veel eten, met meerdere gangen en straffe kazen en zo, wat halverwege het weekend toch wel wat pijn begon te doen ter hoogte van de broeksriem. Maar op karakter lukken zo'n dingen meestal ook wel. En zo geschiedde. Auw.

Château de la Mar

Ja, het toeristisch agentschap van de Savoie had duidelijk een missie te volbrengen, nog best te omschrijven als 'zorg dat ook complete leken het hier fijn vinden.' En rarara? Missie geslaagd! Dankzij het volledige pretpakket met privévervoer, wijndegustaties op zeer regelmatige basis, stevige diners en handjes schudden met de lokale bazen had Julie het ginds geweldig naar haar zin. Ooit keert ze dus nog wel eens terug naar de Savoie, liever vroeg dan laat zelfs, maar wel met het plechtige voornemen om een paar gangen minder te eten en een iets rustiger exploratietempo te hanteren. Maar die wijnen, die mogen blijven :-)

0 Comments