Julies Aha-Moment: Publico

'Jeuj, op restaurant!'

Zo begint menig avond bij mij, want ik vind dat plezant, zo gaan eten op restaurant. Zeker als het er dik oké is, zoals bij de Publico in Brussel.

© Publico

Dit etablissement, gelegen in Brussel-centrum, is ideaal als het diner niet te uitgebreid moet zijn, maar liefst toch lekker. Want nee, het is niet altijd eenvoudig om een goede snelle hap te vinden in de hoofdstad. Aan originele en exclusieve restaurants geen gebrek, maar een simpel en toch goed adres, da's niet makkelijk. Oké, er zijn wel wat eetcafés in de buurt, maar meestal ligt de nadruk daar vooral op 'café', genre 'we steken wel gauw even een diepvrieslasagne in de oven'. Perfect als je tussen de pintjes door even een fond wil leggen, maar niet ideaal als je ook echt iets wil éten.

Maar gelukkig is daar de Publico! De zaak omschrijft zichzelf als 'food - drinks - newspapers - music', maar de klemtoon lijkt toch vooral op dat eerste te liggen. Maar kan ik daar iets op tegen hebben? Ik dacht het niet! Alleen is het me niet helemaal duidelijk of je er ook cafégewijs kan binnenwandelen om pakweg een streekbiertje en een portie gemengd te nuttigen. Waarschijnlijk zullen ze je niet buiten sturen en je misschien wel een plaatsje aan de toog aanbieden, maar echt een plek om een volledige toogfilosofische avond door te brengen lijkt Publico me toch niet bepaald. Dineren, jawel!

En wat valt daar dan allemaal te bikken? Vanalles. Vaak gerechten met mediterraanse inslag, maar even goed een Belgische blanc-bleu of artisanale - hoewel vaak ten onrechte zo genoemd - garnaalkroketten. De klassiekers dus, maar dan wat gepimpt en gemoderniseerd. En zo hebben we het graag! Ook een mooie drankenkaart trouwens.

Dat alles wordt aan behoorlijk schappelijke prijzen aangeboden (er zijn etablissementen in de buurt waar je heel wat meer betaalt voor een luizig blad sla), en nog eens met de glimlach ook. Oké, die iets te vriendelijke en opdringerige ober moet je er wel bijnemen, maar zelf vind ik dat veel aangenamer dan de doorsnee zure 'je mag al blij zijn dat je hier mag zitten'-air. Ja, boerinnen afkomstig uit het Pajottenland hebben zo ook hun gevoelens :-)

Zijn er dan geen nadelen aan die Publico? Jawel, maar dan vooral situationeel. Zo is het er vrij klein en reserveer je best op voorhand. En kan je maar beter hopen op een plaatsje in een rustige hoek, want anders zit je genadeloos in de tocht/doorgang. Heel veel privacy heb je er ook niet (je kijkt zo in het bord van je buur, en vice versa), en de akoestiek is ook niet helemaal top. Veel moeten roepen en 'Wat zeg je?' herhalen, dat soort dingen.

Dus nee, als je echt op een rustige avond hoopt ga je er beter niet, want dan kom je dolgedraaid buiten. Maar als je graag lekkere en degelijke kost wil eten alvorens de rest van het Brusselse horecawezen te gaan steunen, dan is Publico perfect! Zeg dat Julie het gezegd heeft.

Publico
Kartuizerstraat 32
1000 Brussel
02 503 04 30

0 Comments