Container City

Wat hou ik van fijne momenten op vakantie.

Oké, dat is een geweldige open deur, dat weet ik, mogelijk de meest open deur die er bestaat, maar dat is niet erg. Essentieel in die zin is natuurlijk wat zo'n fijn moment dan wel precies mag inhouden. Voor de ene mens is dat een rijkgevulde toeristentafel aan de voet van een bekende kathedraal, voor de andere is dat die ene exclusieve tentoonstelling of dat perfecte snapshot langs de kade, en voor mij is het dat ene verborgen plekje waar je toevallig belandt.

Cynici kunnen zo'n plekjes natuurlijk meteen afdoen als het Lonely Planet-effect, en natuurlijk is dat waar, want ook ik vind mijn verborgen plekjes in reisgidsen over... verborgen plekjes, jawel. Maar toch zijn die plekjes meestal iets verborgener dan pakweg die toeristische keet aan de kathedraal, en dat op zich vind ik al ruim voldoende.

Wat dan wel mijn meest recent ontdekte verborgen plekje mag zijn? Container City in Londen!

In tijden waarin we ons de kop breken over ruimtelijke ordening en bevolkingsdichtheid vind ik dit prachtige staaltje van recyclage en stadsvernieuwing ronduit geniaal. Men neme wat oude containers, men zette ze op elkaar, men make er wat raampjes in en klaar!


Nee, zo simpel zal het in realiteit wel niet zijn, maar het gaat allicht wel stukken sneller dan een huis bouwen. En het is vooral veel origineler en duurzamer. En 't heeft meer kleurtjes. En het lijkt in niets op een fermette langs een steenweg, ook een pro. Je moet natuurlijk enigszins voor een industriële stijl te vinden zijn, maar ik vind die Container City ferm geslaagd. Dankzij wat tv-aandacht kan je ook binnen een kijkje nemen, en dat ziet er lang niet slecht uit:Een mooi voorbeeld van out of the box-denken (heb je 'm?) als je 't mij vraagt. Ik weet niet of ik er zelf permanent in zou kunnen gedijen (je hebt er allicht ook een stevige duit voor nodig), maar het spreekt wel tot de verbeelding. Een rustig plekje tussen wat creatieve bedrijfjes en andere containerbewoners, met zicht op de Docklands en de Thames, kan niet anders dan een prima basis voor een instant gemeenschaps- en zelfs vakantiegevoel zijn.

En dat in de onmiddellijke nabijheid van de fantastische Fatboys Diner en allerschattigste vuurtoren met fascinerende Longplayer, waar wachten we nog op? Fijn plekje daar, die Trinity Buoy Wharf!

0 Comments