Plezierreisjes

Op momenten dat de herfst in het land is en dat je opnieuw moet wennen aan koude en korte dagen, vind ik het zeer aangenaam om er wat zonnige plaatjes bij te halen. Instant vrolijkheid, jeuj!

Altijd als ik op reis ben en in een of ander dorpje rondloop vraag ik me af hoe vaak de reisgids in mijn handen al op de omschreven plaats van bestemming zou zijn geweest (veel waarschijnlijk, als je je baseert op de hoeveelheden zonnecrème en gesmolten ijskreem die nog tussen de bladzijden plakken). Zou zo'n gids het nooit beu worden om weeral naar dat ene pittoreske steegje te moeten gaan kijken? Na jarenlange ervaring wéét die toch gewoon dat dat steegje helemaal niet zo pittoresk is als de lyrische tekst doet vermoeden? Jammer genoeg kunnen reisgidsen niet spreken, ik zal het dus nooit weten.

Gênant is ook altijd het moment waarop je je reisgids terug naar de bib brengt en beseft dat je er maar 15 bladzijden uit gebruikt hebt, terwijl de overige 300 eveneens om je aandacht smeekten met hun gepromoot van de toeristische regio. Sjah, je mag een zwembad toch niet te lang alleen laten? Stel dat het zich eenzaam zou gaan voelen, je wil toch niet met een schuldgevoel en een wenend zwembad op de achtergrond terug naar huis?

En ook al heb je je best gedaan om het waterbassin niet te lang alleen te laten, toch ben je er evenmin in geslaagd om je karrenvracht ontleende romans helemaal te doorploeteren. Je wist dat het een beetje ambitieus was (met name dankzij de in het rood springende valiezenweegschaal aan de incheckbalie van de luchthaven), maar toch dacht je dat je ambitie niet extreem overdreven was. Edoch. Zelfs de elegante noodoplossing - de verlenging van het ontleende werk - biedt geen soelaas, want eens terug thuis kom je er niet meer toe om languit in de zetel boeken te verslinden. Het enige lichtpunt bij je teruggeefactie is dat er zich vanaf dan iemand anders op datzelfde boek kan gaan storten, mogelijks met meer succes.

Hoewel, wacht even, misschien moet ik voor het definitieve teruggeven toch nog één poging wagen? De donkere dagen komen eraan, er liggen een paar lange weekends in het verschiet,... een goed glas wijn en een hoekzetel bij een knetterend haardvuur, eigenlijk nodigt dat gewoon heel hard uit tot een kleine leesmarathon, toch? Schol... euh... start!

0 Comments