Happy GYPSYs

Schema's zijn leuk, schema's zijn interessant. Vooral dit exemplaar.

Uit: The Huffington Post - 15 september 2013

Het komt uit The Huffington Post (klik hier voor de volledige tekst), met de ronkende titel "Why Generation Y Yuppies Are Unhappy". Nu reageer ik meestal met enige scepsis wanneer weer de zoveelste generatie Alfa, B├Ęta of whatever wordt blootgelegd en geanalyseerd, maar het geval van de Generation Y Yuppies boeit me wel. In het artikel worden ze GYPSYs genoemd, ofte "Gen Y Protagonists & Special Yuppies". Amai zeg.

Meer dan een goed bekkende naam is het natuurlijk niet, maar het doet me wel denken aan Jelmer Jepsens analyse van het dertigersdilemma. Je weet wel, het plotse besef dat je de lat te hoog hebt gelegd en er tegen alle verwachtingen in niet zo vlot over blijkt te kunnen.. Wat natuurlijk van alle tijden is, en waarschijnlijk gewoon deel uitmaakt van de definitie van 'dertiger'.

De hoogte van die lat, dat is natuurlijk waar het om draait. Vereenvoudigd tot ietwat simplistische wiskunde geeft dat als resultaat dat hoe lager de verwachtingen, hoe hoger het geluk. Valt inderdaad wat voor te zeggen, en in het bijzonder voor de zeer wijze raadgeving "Stop met denken dat je speciaal bent".

Moeilijk he? Voor ons wezentjes die steevast zijn opgevoed met het idee dat als we iets maar willen we het ook wel zullen kunnen, dat als we maar hard genoeg ons best doen ons talent wel komt bovendrijven. Er zal wel een klein grondje van waarheid inzitten, maar toch, die verwachtingen wat aanpassen en het ego een beetje laten krimpen, ik vind het best een bevrijdend idee.

Maar is het dan allemaal kommer, kwel en saaiheid? Bwahneen! Zeker niet als we de allerbelangrijkste raadgeving uit het hele artikel ter harte nemen: "Blijf ambitieus, negeer dat het gras aan de overkant altijd groener lijkt (damn you, Facebook) en durf springen. De rest komt wel goed." Als dat er niet boenk op is!

0 Comments