Gastronostalgie


Jouw thuis! De authentieke Franse keuken! Echte Belgische stoemp! Ik begin nogal te kwijlen als ik dit prentje zie. Het gaat om drie verschillende etablissementen waar je terecht kan voor een hartige portie traditioneel eten overgoten met een saus van gezelligheid. En gezien ik deze drie nogal snel heb gevonden, bestaan er ongetwijfeld nog massa's meer.

Zeg maar vaarwel aan het klooien met eetstokjes wanneer je een bal sushi naar binnen probeert te keilen bij de Japanner, neem maar afscheid van de amuses bouches die je stilaan in elke brasserie vindt en stop ook maar met handmatig zure pannenkoeken te rollen bij de Ethiopiƫr. Vanaf nu eten we terug stevige stoemp of coq-au-vin, en om het ons gemakkelijk te maken doen we dat gewoon met mes en vork. En als we toch gemorst zouden hebben krijgen we een stevige stoffen servet om alle drets vakkundig van de tafel en onszelf te verwijderen. Iedereen content.

Een oprechte tafelklungelaar als ik kan alleen maar blij zijn met zo'n evolutie, maar vreest tegelijkertijd dat een indigestie ten gevolge van teveel geruite tafellakens en ouderwetse stoofpotjes niet lang op zich zou laten wachten. Maar nostalgie is in en gepimpte tradities bieden ons een veilige haven, dus tarten we het lot en schransen we totdat de indigestie aanbreekt. Ik blijk zelfs volledig hip en trendy, getuige mijn eigen virtueel behangpapier. Joepie zeg!

Hoera of helaas? Een beetje van beide dan maar. Zolang je mag boeren aan tafel vind ik het allemaal prima.

0 Comments