Julies Aha-Moment: Julie & Julia

Een tijdje terug kreeg ik Nora Ephrons Julie & Julia cadeau, een culi-film waar ik me deze week lekker voor onderuit liet zakken in de zetel. Een film over eten, koken, bloggen en kleine appartementen, met twee quasi-gelijknamige protagonisten, dat kan alleen maar een geniaal cadeau en gigantisch veel spek voor mijn bek zijn. En omdat ik na een kleine inventaris vaststel dat een grote lap van de posts op mijn blog over eten en drinken blijkt te gaan, is een stukje over Julie & Julia hier meer dan op z’n plaats.
Julie & Julia schetst het leven van twee vrouwen die elk op hun manier met koken en eten bezig zijn, de ene als Amerikaanse patriot die haar volk Frans leerde koken, de andere vooral vanuit een persoonlijk experiment. En die combinatie werkt zeer goed en is bij momenten zelfs behoorlijk geestig, iets waar de vele close-ups van eten natuurlijk ook toe bijdragen. Want o ja, na het zien van de film had zelfs ik de drang om een bloemetjesschort om te binden en in een pot boeuf bourguignonof coq-au-vin beginnen te roeren. En dat wil zeggen dat we vér gekomen zijn.

Toch bleef ik de hele film lang wat op mijn honger zitten. De twee verhaallijnen kabbelen rustig verder, maar op geen enkel moment verrassen of verbazen ze echt. Dat in combinatie met de bij wijlen enorm irritante Julia Child, wiens stem een tijd na het einde van je film nog nazindert in je hoofd, maakt dat je het na een poos wel gehad hebt met het olijke pottengeroer. Maar het moet gezegd: magistrale prestatie van Meryl Streep om Julia Child zo levensecht gestalte te geven! Het mens kon er waarschijnlijk ook niet aan doen dat ze nogal euh… uitbundig was.

Julie & Julia is een geestig en licht verteerbaar filmpje, ideaal voor een winterse weekavond waarop je je even wil overgeven aan postkaartjesromantiek vol musettewalsjes en Franse bistro’s. Ook al weet je dat die dingen nooit echt op die manier bestaan, soms wil je gewoon méé zijn. En dat lukt bij deze film uitermate goed. Maar waar Julie & Julia van alles het best in slaagt is om je de onweerstaanbare drang te geven het kookboek van de Boerinnenbond open te slaan en er linea recta mee naar je kookpotten te lopen. En dat is ook exact wat ik nu gaan doen, na mijn aperitief weliswaar.

0 Comments