Julies Aha-Moment: De Frietketel

Julie ging nog eens een eettentje testen. Gewoon, omdat ze graag eet. De eer viel deze keer te beurt aan de Frietketel in Gent, een frituur die in en rond het Gentse grote bekendheid en een stevige vegetarische reputatie geniet. Zo spreken vaste klanten lovend over de vegetarische stoofvleessaus, hoewel Julie met haar simpel brein nooit begrepen heeft hoe stoofvlees vegetarisch kan zijn. Soit. Steek een plattelandsdochter, die opgroeide met stevige huiselijke kost en boterhammen met schellekes charcuterie in een dergelijk etablissement, en u weet dat het een boeiende combinatie oplevert.

© De Frietketel

Meteen bij aankomst spotten we een rij wachtenden tot buiten, wat op een bepaalde manier een positief teken is. Net als de Tripadvisorplakker op het raam. Hier zijn mij duidelijk al massa's mensen voorgegaan, en zo te zien keerden de meesten tevreden terug. Eenmaal binnen was ik aangenaam verrast door de ruime keuze aan snacks, zowel regular als veggie. Maar omdat het bijna veggiedag was en omdat de mensen rondom mij er nogal groentenminded uitzagen, zwichtte ik onder de groepsdruk en durfde ik het toch niet aan om de huisgemaakte(!) balletjes in tomatensaus te bestellen. 'Doe mij maar de bamiballetjes en de krekelkroket,' zei ik alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Het verdict? Best lekkere bamiballetjes en een eetbare krekelkroket. Die helaas toch wat smaakloos overkwam. Weinig krekel te bespeuren ook. Als vulling vooral een soort champignonpasta met een lichte currytoets, omringd door een knapperig en vakkundig gebakken korstje. Zeker niet slecht, maar het miste pit. Toegegeven: ik had me mijn krekelmoment iets baanbrekender voorgesteld. Verder oordeelt de jury dat de frieten smaakvol en zeker niet vettig waren, maar eerlijk... is het fout van mij om te zeggen dat ik eigenlijk liever vettige frieten eet? Gebakken in ossenvet? Ja, beste veggie-politie, u mag me nu arresteren :-)

© De Frietketel

Het pand zelf is dik oké, met een naar frituurnormen zeer aangename eetruimte, die met een combinatie van wit en hout erg Scandinavisch aandoet. Voor iemand die frituren associeert met barakken en neonreclame is dit een extreem stijlvol oord. En dat past perfect in het typische Gentse sfeertje van vlotte vogels ondereen. Goed bedacht, proper en prima uitgevoerd, maar zonder extra poeier. Net zoals de krekelkroket. Misschien vliegt er bij mijn volgende bezoek wel ergens een hoek af?

De Frietketel
Papegaaistraat 89
9000 Gent

0 Comments