Julies Aha-Moment: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Zoals ik reeds meldde neem ik, nu ik geregeld op de trein zit, veel vaker een boek ter hand. Ik word zelfs het soort mens dat, van zodra er nog maar tien bladzijden verhaal overblijven, al licht panikeert en extra traag begint te lezen om het verhaal nog wat te kunnen rekken. 'Oh nee, mijn boek is uit! Wat nu?'

Gelukkig biedt het laatste werkje dat ik mocht degusteren weinig ruimte voor een zwart gat na afloop, maar laat het eerder plaats voor nog wat gezellig nagenieten. Zo van het type met een brede glimlach op het gezicht, u kent het wel.


Wat ik dan zo goed vond aan 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'?

De titel alleen al, om te beginnen. Die vat de geestigheid van het hele boek perfect samen. Zo van die verhalen die zeer tongue-in-cheek zijn, ik weet dat wel te appreciƫren.

Verder ook een zeer mooie vervlechting van verhaallijnen, waarin heden en verleden vlotjes door elkaar lopen, zonder dat het verwarrend wordt en zonder de obligate en/of melige flashback. Nee, niets daarvan in De 100-jarige man, die doorheen het verhaal steeds meer de allures van een Forrest Gump op speed aanneemt dan van een oud en versleten kereltje. Bijzonder amusant ook hoe de auteur een loopje neemt met de historische gebeurtenissen van afgelopen eeuw. Nooit geweten dat Kim Jong-il zo'n toffe peer was, trouwens.

In De 100-jarige man komt een handvol andere personages aan bod, het ene al wat meer uitgewerkt dan het andere, gelukkig zonder al te karikaturaal te worden. Maar de grote ster van het verhaal is uiteraard het hoofdpersonage Allan, die doet wat er in de titel gesuggereerd wordt, namelijk 100 worden en het vervolgens afbollen. Ja, die Allan, wa ne keirel zeg!

Aldus: De 100-jarige man is een extreem clever en spitsvondig boek, dat lekker makkelijk wegleest en absoluut niet hersenloos is of zich op een dergelijk publiek richt. Het ideale treinvoer om na een dag werken eventjes weg te zakken in een bijzonder amusante roadtrip door Zweden en omstreken. Applaus voor auteur Jonas Jonasson!

0 Comments