Bloggen voor beginners #3: De valkuilen van bloggen

Tijd voor deel 3 in mijn blogreeks! Na 5 redenen om een blog te starten en 10 tips om inspiratie op te doen voor een blogpost, neem ik jullie vandaag mee naar de achterkamers van het bloggen, de valkuilen, moehahaha!

Maar voor jullie denken dat de boel hier nu wel heel triestig en griezelig begint te worden: geen paniek, met valkuilen doel ik op een aantal zaken die gewoon handig zijn om weten. Of die ik toch als zeer handig ervaar, omdat ik er vaak geen benul van had toen ik begon te bloggen.


Daarom vertel ik jullie vandaag over de 10 dingen die ik niet wist toen ik een blog begon:

1. ZOWEL JE MOEDER, BAAS ALS OUDE SCHOOLVRIENDEN LEZEN MEE

Hoe meer lezers, hoe meer vreugd natuurlijk. Maar meer lezers brengt ook meer zelfcensuur met zich mee. Openlijk ventileren over die baaldag op het werk of over een ruzie met een vriendin? Nope, niet doen.

2. PRIVACY IS EEN MOEILIJK BEESTJE

De verleiding om je diepste zieleroerselen op tafel te gooien is zeer groot, maar hoe ver ga je erin? Punt 1 indachtig is het soms verstandig om wat selectief te zijn in de zaken die je deelt, want dingen die je online publiceert staan er voor de eeuwigheid (of toch voor heel lang) en zijn publiek toegankelijk. Anderzijds is je blog natuurlijk jouw ding, en zolang je er niemand mee schaadt, kan er best veel. Maar toch, best even nadenken voor je op 'publiceren' duwt.

3. HANDREM OP OF VOLUIT?

De balans tussen oprechte eerlijkheid en bijgekleurde verhalen is niet altijd makkelijk te vinden. Als blogger wil je graag mooie verhalen brengen, maar wat als je de zaken veel positiever voorstelt dan ze zijn? Of als je je mening over een bepaald topic net iets te ongezouten uit? In elk geval: of je je blog nu als een persoonlijk dagboek of een verzameling columns beschouwt, gebruik 'm niet als klaagmuur. Daar help je niemand (en zeker jezelf niet) mee verder.

4. NEGATIEVE COMMENTS ZIJN NIET FIJN, MAAR ZULLEN ER ALTIJD ZIJN

Niet fijn, maar het gebeurt: je hebt net een superpost gepubliceerd waar je uren aan werkte en erg trots op bent, totdat iemand negatief reageert in de comments en je euforie helemaal wegebt. Het is heel aanlokkelijk om je te verdedigen met een even vinnig antwoord, maar meestal is het beter als je de zaak even laat bezinken en zelfs helemaal niet antwoordt. Want met modder gooien is niet zo gezellig, toch?

5. BEGINNEN IS MOEILIJK, MAAR VOLHOUDEN NOG VEEL MEER


Soms kan je bloggen met sport vergelijken: de stap om uit je zetel te komen en je sportschoenen aan te trekken is vaak de moeilijkste, maar een mooi ritme volgen en steeds voldoende discipline aan de dag leggen om je regime vol te houden is ook niet van de poes. Gelukkig schreef ik vorige week een blogpost vol tips om het bloggen vol te houden: als je die leest is er van een blogdip geen sprake meer ;-)

6. STATISTIEKEN KUNNEN WACHTEN

Heb geduld wanneer het op lezersaantallen aankomt. Elke blogger begint klein en krijgt in het begin vooral gezelschap van de spreekwoordelijke twee man en een paardekop. Het is pas door consequent interessante berichten te posten en een eigen stijl te ontwikkelen dat je een achterban opbouwt. Statistieken zijn een handige tool om te checken of het de goede richting uitgaat met je blog, maar zijn zeker geen ijzeren wet. Die lezers komen wel.

7. RIJK WORDEN KOST TIJD

Net zoals het weinig zin heeft om je te veel op statistieken te focussen, is het ook niet echt aan te raden om al na één maand bloggen schatrijk te willen worden. Het vraagt niet alleen tijd om een lezerspubliek op te bouwen, je moet ook wat geduld uitoefenen voor je inkomsten kan genereren met je blog. Probeer je berichten vooral oprecht te houden, want lezers merken je bijbedoelingen heel snel op wanneer je twintig keer pakweg 'de chocolade van merk x is een echte aanrader' in je post vermeldt :-)

8. GROTE BLOGGERS BIJTEN NIET

Veel beginnende bloggers zijn bang om de grote kleppers aan te spreken of om raad te vragen, maar ook zij - punt 6 - zijn klein begonnen. Wees dus niet bang om te reageren op een bericht op een grotere blog of om er wat rond te kijken, want je kan er veel van leren.

9. ONBEKEND TERREIN IS FIJN

Het is vaak erg comfortabel om steeds dezelfde thema's aan te boren en je daar verder in te verdiepen. Enige consistentie is natuurlijk nodig op een blog, maar af en toe uit je comfort zone treden kan heel bevredigend werken. Waarom niet eens een nieuw rubriekje uittesten, een experiment opzetten of een voor jou onbekend thema aansnijden? Door met een onbevangen blik naar de dingen te kijken, zie je vaak verrassend veel.

10. DURVEN KAN JE LEREN

Bloggen vraagt soms een zekere dosis lef, waar ik - toegegeven - ook niet altijd even royaal over beschik. Maar als je ergens een leuke samenwerking in ziet of dolgraag een nieuw product wil reviewen, waarom waag je dan niet gewoon je kans? Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen bereid zijn tot samenwerking. Win-win? Best een fijn concept hoor.

Zo, weer wat mythes ontrafeld! En dankjewel aan moeder, baas en schoolvrienden om steeds trouw mee te lezen, ik apprecieer het ten zeerste :-) Volgende week, in deel 4, gooien we het over een esthetische boeg, want dan geef ik jullie een aantal tips om goede blogfoto's te maken. Tot dan!

5 Comments