Bloggen voor beginners #2: Waar vind je inspiratie voor een blogpost?

Vorige week vertelde ik jullie hoe fijn bloggen is. 'Allemaal goed en wel,' hoor ik je nu denken, 'maar hoe krijg je zo'n blog gevuld?' Een zeer terechte vraag, die ik hieronder beantwoord. Hou jullie vast, want hier komt deel 2 van Bloggen voor beginners: 10 inspiratietips voor een blogpost!

1. LUISTER TIJDENS DE LUNCH

Kleine, ietwat betekenisloze elementen uit een conversatie zijn een ware goudmijn voor een blogger. Een opmerkelijke uitspraak van een collega of een grappig tafereel op de trein: vaak leveren ze de ideale basis voor een goed verhaal. Hou die oortjes dus maar gespitst.


2. KIJK EN LEES

Een andere, quasi onuitputtelijke bron van inspiratie is tinternet. Een beetje tricky omdat er ook heel veel bagger te vinden is, maar als je een aantal interessante nieuwssites en blogs in je favorieten of feedreader opslaat ben je binnen de kortste keren mee met de gebeurtenissen in jouw favoriete niche. En verder is er natuurlijk ook de old school methode: boeken, kranten, magazines en tv. Ongelooflijk hoeveel fijne dingen je al zappend voor de tv of bladerend in een boekske tegenkomt.

3. KIES JE NICHE

Ben je een food-, travel- of fashionliefhebber? Bouw je blog dan rond een van die thema's of een combinatie ervan. Mensen weten namelijk graag wat ze op je blog mogen verwachten en gaan je rapper als expert beschouwen als je je in een niche specialiseert.

4. WERK MET RUBRIEKEN

Een optie die niet voor elke blogger even goed werkt omdat ze de indruk geeft dat je ergens aan vasthangt, maar die tegelijk toch zeer veel vrijheid biedt omdat je een template voorhanden hebt dat je 'gewoon maar moet invullen'. Een maandelijkse boek- of filmrecensie, een wekelijks foto-overzicht of het recept van het jaar: opties te over.

5. HOU VASTE FORMATS ACHTER DE HAND

Een variant op punt 4, maar minder strikt qua timing. Vaste formats zijn ideaal voor als je even zonder inspiratie zit en toch graag een artikel wil posten. Denk aan lijstjes, tips, tutorials en blogtags. Dat laatste is een vragenlijst die je over jezelf invult, een beetje zoals de vriendenboeken op school vroeger. Er circuleren heel wat verschillende varianten van in blogland, gaande van '10 dingen die je nog niet over me wist' tot 'mijn favoriete vakantiebestemmingen'.

6. WEES NIET BANG EN EXPERIMENTEER

Een blog moet in de eerste plaats leuk zijn, heb dus zeker geen schrik om iets fout te doen. Probeer, experimenteer en leer. Ben je bang dat je tutorial niet professioneel genoeg overkomt? Geen paniek, als jij je als expert profileert zijn best wel wat mensen bereid om naar je verhaal te luisteren. Vergelijk het met voor een klas staan: je zou ervan versteld staan hoeveel dingen een luisterbereid publiek van je aanneemt :-) Maar blijf wel eerlijk, niemand houdt van complete nonsens of flagrante leugens.


7. MAAK FOTO'S

Hou altijd een camera of smartphone bij de hand, want mooie dingen komen soms heel onverwacht. Vaak is een mooie foto het ideale vertrekpunt voor een sterk verhaal, en daarom maak je beter een foto te veel dan te weinig. Wat niet betekent dat je elke blogpost moet volpleuren met minstens 30 foto's, want trop is te veel. Integendeel: wees selectief en kill your darlings. Laat alleen de mooiste foto's je blogpost opfleuren.

8. PLAN EN WERK VOORUIT

Een zeer schoolse tip, maar wel eentje die je behoedt voor een blogdip. Probeer op voorhand wat dingen op te lijsten die je graag wil behandelen en begin je ideeën als je even tijd hebt alvast uit te werken. Hoe ver je gaat in je planning bepaal je natuurlijk helemaal zelf: de ene tekent graag een heel weekschema uit in Excel, de andere houdt het liever bij een verfrommeld briefje met wat bullets. Allemaal goed, kies gewoon wat best werkt voor jou.

© Evernote

9. INSTALLEER EEN NOTA-APP

Of maak aantekeningen in een schriftje, ook prima. Maar zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om snel een idee te noteren, want anders is je briljante vondst helemaal foetsie wanneer je terug thuis bent. Evernote is een favoriet bij velen, en zelf gebruik ik InkPad Notepad. Het systeem is overal hetzelfde: één app synchroniseert al je apparaten, zodat je een spontaan idee op je smartphone kan opslaan en later met je laptop verder kan uitwerken.

10. HOU HET LEUK

Plaats alleen posts die je zelf graag zou lezen en forceer jezelf niet om over een thema te schrijven waar je helemaal geen voeling mee hebt. Have fun, blijf jezelf, en doe vooral wat je zelf leuk vindt. Want 't is jouw speeltuin!

Ziezo, dankzij deze tips behoort een gebrek aan bloginspiratie voorgoed tot het verleden! Is bloggen dan altijd rozengeur en maneschijn? Bijna, maar er zijn ook een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden. Daarom op het menu voor volgende week: deel 3 - De valkuilen en aandachtspunten van bloggen. Tot dan!

3 Comments